Antimanikler Ne İşe Yarar?

Antimanikler Ne İşe Yarar?

Antimanikler Ne İşe Yarar? Mani bulgularını önleyen lityum içeren ilaçlardır. Lityum duygulanım bozukluğun koruyucu tedavisinde de kullanılır. Hastalık ne kadar az dışarı yansıyorsa ve ne kadar çok şizofrenik olursa, lityum tedavisi o kadar güç olur.

 

Lityum etkisini bir iki hafta içerisinde gösterir. Hastaların çoğunda etkilidir. Lityum 150-300mg’lık kapsüllerde imal edilmiştir. Böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu yüzden lityum tedavisine başlamadan önce böbrek ve tiroid fonksiyonlarının kontrol edilmesi gerekir.

Lityum doğada bulunan bir tuzdur. Lityum, böbrekler ile dışarı atıldığından önemli bir boşaltım sorunu olan ve tuz kısıtlaması olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Serum lityum düzeyi sürekli gözlenmeli ve serum düzeyi 2mmol/lt’yi geçmemelidir. Zehirlenmede ilacı kesmek yeterli olacaktır. Kan düzeyi genellikle sabah ilk dozdan önce ölçülür.

Lityuma alternatif olarak kullanılabilecek ilaçlar; karbamezapine(tegretol) ve valproik asit(depakin)dir.

Antimaniklerin Yan Etkileri Nelerdir?

Bulantı, ellerde titreme, kusma, ishal, mide rahatsızlığı, çok su içme, kaslarda zayıflık ve gerginlik, bilinçte bozukluk ve bilinç kaybı, koma, ölüm.

 

ANKSİYOLİTİKLER NELERDİR VE NE İÇİN KULLANILIR?

Anksiyete tedavisi için kullanılırlar. Benzodiazepinler en çok kullanılan anksiyolitiklerdir. Bu ilaçlar hem psikiyatri hem de genel ilaç tedavisi alanlar tarafından birçok hastalık etkeninde kullanılırlar. Günlük hayattaki stres için kesinlikle alınmazlar. Anksiyete tanısı almış bireylerde kullanabilen ilaç grubudur.

Kullanılan Genel Anksiyolitik İlaçlar

  • Alprazolam (Xanax)
  • Lorazapam (Ativan)
  • Oksazepam Serax)
  • Midazolam (Dormicum)
  • Diazepam (Diazem)
  • Klordiazepoksit (Librium)
  • Klonazepam (Klonopin)
  • Klorazepat (Tranxene)

 

Benzodiazepinlerin Özellikleri Nelerdir?

 Diğer ilaç gruplarıyla kıyaslandıklarında daha güvenlidirler. Gereken dozun üzerinde alınırsa bile ölüme yol açmazlar. Fakat alkol ile beraber kullanılırlarsa, etkileri kolaylıkla ölüme yol açabilir. Tedavi için kullanılmasının dışında rahatlatıcı etkisi olması, az da olsa kötüye kullanımı ortaya çıkarır. Bağımlılık riski vardır ve 2 aydan sonra artış gösterdiğinden kısa süreli kullanım(3-4hafta) önerilir.

Ağızdan alındığında kolayca emilirler. Karaciğerde etkinlik gösterirler ve idrarla atılırlar. İlacın birden kesilesi ile yoksunluk belirtileri gözlenebilir. Madde bağımlısı olanlarda kullanılmamalıdır.

Ansiyolitiklerin Yan Etkileri Nelerdir?

Ağız kuruluğu, baş dönmesi ve uyuklama, uyku hali, bulantı, yoksunluk semptomları(ilaca bağımlı hale gelme).

Yorum Yap
0 Yorum yapan