Bel Soğukluğu Nedir, Gonore Nasıl Tedavi Edilir? Kalıcı Bir Hastalık mıdır?

Bel Soğukluğu Nedir, Gonore Nasıl Tedavi Edilir? Kalıcı Bir Hastalık mıdır?

Bel soğukluğu bir çeşit iltihaptır. İdrar yolunda meydana gelen bu geçici iltihap ileri seviyesinde tedavisi olmayan bir hastalığa dönüşebilir. Yani kronikleşebilir. Bu hastalığın sebebi Neisseria Gonorrhoeae adlı mikroptur. Korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi ile bulaşır.

 

Bel soğukluğunu nasıl anlarım?

Kadın ve erkeklerde bu hastalık belirti vermeyebilir.Erkeklerde mikrop vücuda girdikten 3-6 gün sonra idrarını yaparken yanma, penisten akıntı gelmesi ve sık idrara çıkma isteği ile kendini belli eder. Eğer kadın bel soğukluğuna yakalandıysa rahminden yeşile dönük sarı bir akıntı gelir.Kadındaki en büyük tehlike, mikrobun tüplere ve rahme yayılmasıdır. Kısırlığa ve hatta ölüme sebep olabilir. Karın ağrısı ve yüksek ateşle kendini belli eder.

Eğer hastalığa sahip anne doğum yapacak ise, doğum esnasında bebek doğum kanalından geçerken mikrobu kapabilir ve bebeğin özellikle gözlerinde hastalık belirtileri oluşabilir. Körlük bile oluşabilir.

Bel soğukluğunun tedavisi var mıdır?

Hasta olduğunuz, hasta olunan bölgeden örnekler alınması ile test edilir. Bu bölgeden alınan örnek bel soğukluğu mikrobunu içeriyor ise hastasınız demektir. Bel soğukluğunun tedavisi antibiyotik ile yapılır. Tedavisinde dikkatli olunmazsa hastalık kalıcı hale gelebilir. Tedaviye en erken zamanda başlanmalıdır. Tedavi sırasında cinsel ilişkiye girilebilir fakat korunmanın en sağlam yolu kondomdur.

Sifiliz (frengi) Nedir ?

Sifiliz, Treponema Pallidum adı verilen bir mikropla bulaşan cinsel hastalıktır. Enfeksiyon giderek tüm dünyaya yayılmaktadır. Büyük şehirlerde daha çok karşılaşılır. Üç aşamalı bir evreye sahiptir. İlk evrede, vücudun herhangi bir yerinde (cinsel organlarda,çevresinde) tek veya birden fazla yerde deri üzerinde yara oluşur. Yara ağrısız olduğundan farkedilmeyebilir ve kendiliğinden iyileşir. Bundan sonra ikinci evre kendini belli eder. İkinci evrede, vücut git gide vücuda yayılmaktadır. Organlara yerleşir. Boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, ağrı ve yüksek ateş gibi belirtiler gösterir. Sifilizin bu evredeki en yaygın belirtisi pembe renklideri döküntüsüdür. İkinci evre bitince hastalık kendini ancak laboratuvar testleri ile belli eder. Hastalık yıllarca belirti vermez, sessizlikten sonra üçüncü evreye girilir. Üçüncü evre, yani hastalığın son döneminde, ciddi sinir ve kalp-damar hastalıkları oluşur. Birçok organda şişlikler meydana gelir. Bu şişliklere ‘gom’ adı verilir.

Sifiliz nasıl bulaşır ?

 Cinsel ilişkiye girmenin yanı sıra  hastalıklı bölgeye dokunma ile de bu hastalık bulaşabilir. Bu yüzden kondom kullanmak hastalıktan korumayabilir. Anne karnındaki bebeğe direk mikrop bulaşabilir. Bebeğin doğum anını beklemez. Bu bebek hastalıklı şekilde doğarsa bebeğin gözlerinde, kemiklerinde, dişlerinde, karaciğerinde, akciğerinde, kemiklerinde ve beyinde anormal durumları ardında getirir.

Yorum Yap
0 Yorum yapan