Cilt Benleri (Melanom) Tehlikeli Midir ?

Cilt Benleri (Melanom) Tehlikeli Midir ?

   Bedeninizin herhangi bir yerinde oluşan benleri göz ardı etmeyin. Bu benler kötü bir hastalığın habercisi olabilir. Cilt hastalıklarının başlangıcında yeni oluşan benler bize mesaj verebilir. Sonradan oluşan benler çoğu zaman artan yaş nedeniyle ortaya çıkar fakat doktora göstermekte fayda vardır. Peki bu benlerin sebebi nedir? Neden Oraya çıkarlar?

Güneş ışınlarının sağlığımız üzerindeki zararlı etkileri artık çok iyi bilinmektedir. Yine de ısrarla bronzlaşmak isteyen ve bronzlaşmanın, sağlıklı olduğunu düşünen çok insan vardır. Oysaki, cilt, ancak güneş ışınlarına aşırı maruz kaldığında ve güneşin bütün zararlı etkilerini açığa çıkardığında bronz bir görünüm kazanmaktadır. Bir de genetik faktörler eklenip ortaya deride görülen bir dizi kanser ve kanser öncüsü lezyonlar çıkabilir. En sık görülen de “malign melanom”dur. Melanom ve diğer deri kanseri türlerinin pek çoğunun benler ve güneş ışığı etkisiyle ortaya çıktığını bilmekteyiz.

   Çocukluktan itiberen, uygunsuz, korunaksız, güneş ışını almış vücutlar, tek tük ancak değişime uğrayan benler mutlak suretle öncelikli çıplak gözle ve sonrasında “dermatoskop” adı verilen özel mikroskopla muayene edilmelidir.

    Cildimizin bir alanında önceden var olmayan bir lekenin gelişmesi ya da var olan oluşumun siyah, koyu, açık, farklı bir renk alması, yapısının farklılaşması, şeklinin bozulması, boyutlarının küçülmesi, büyümesi, kaşınması, kabuklanması, kanaması, parçalanması bulgularında bir ya da birkaçının  olması halinde bir deri hastalıkları uzmanına başvurun. Bu benlerin tedavisi ilaç yoluyla olabileceği gibi ilaç tedavisinin fayda etmediği ya da zararlı benlerin yok edilmesinde küçük cerrahi işlemlerden yararlanılır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan