Elektroşok Tedavisi Nedir?

Elektroşok Tedavisi Nedir?

Elektroşok tedavisi nedir ve nasıl uygulanır en çok merak edilen tedavi yöntemlerinden birisidir. Asıl adı elektrokonvülsif tedavi (EKT) olup belli psikiyatrik rahatsızlıklar için güvenli ve işe yarar bir tıbbi tedavidir. Bu tedaviye aynı zamanda beyine elektrik uyarımı verilmesi, şok tedavisi de denilmektedir. Elektroşok tedavisinde alternatif akımla çalışan bir araç kullanılır. 0,5-1 saniye boyunca 80-170 voltluk akım verilir. Hastanın nöbet geçirmesi için bu gereklidir. Tedavinin etkili olabilmesi için nöbet geçirilmesi şarttır.

 

Elektroşok Nasıl Uygulanır?

 Tedavi yapılırken kullanılan elektrotlar alnın her iki yanında temporal bölgede saçsız deri üzerine yerleştirilmiş gazlı bezlerin üzerine konarak akım verilir. Hastanın zarar görmemesi için gazlı bezle yapılmış tampon dişler arasına yerleştirilmeli, kol ve bacaklar uygun yerlerden desteklenmelidir. İşlem yaklaşık 5 dk sürer ve işlem bittikten sonra tedavi ekibi yaklaşık 15-20 dk süresince hatta hasta uyanana kadar yanında beklemelidir.

Elektroşok Ne Zaman Kullanılır?

  • Ağır depresyonlu bireylerde ( İntihar riski olanlar, depresyon ilaçlarının fayda etmediği hastalar, gebelik, kalp hastalığı vb nedeniyle ilaç verilemeyen hastalar, iş birliği yapılamayan, yemeyen içmeyen, tedaviye olumlu yanıt vermeyen hastalar )
  • İlaçla tedavi edilemeyen manik sendrom ve şizofrenide
  • Çok dirençli konversiyon bozukluğunda ve anoreksia nervozada

Elektroşok Ne Zaman Kullanılmaz?

  • Yaş tehlike olabilecek bir durum değildir fakat öncesinde fiziksel hastalıklar açısından değerlendirilmelidir.
  • Kalp yetmezliğinde
  • Kanaması olan tüberküloz hastalarında
  • Beyin tümörü, epilepsi veya ilerleyici beyin körelmesi ve akafa içi basıncının artması durumlarında
  • Kalp krizi geçirme riski olan bireylerde kullanılmaz.

 

 Elektroşok tedavisinin doğurabileceği kötü sonuçlar vardır. Bunlar; bellek zayıflığı, kırık ve çıkıklar, atletik yapılı hastalarda kas kopmaları olabilir. Bellek zayıflığınin etkisi zamanla ortadan kalkar. Genelde 1-6 ay içerisinde yok olur. Kırık ve çıkıkların sebebi de, elektroşok uygulandığı sırada beklenen nöbetin yarattığı titreme hareketleridir. Buna engel olmak için öncelikle hastanın güvenliği sağlanır.

Tedaviye hazırlanırken hasta yan etkiler açısından aydınlatılır. Korkuları yatıştırılmalıdır. Sabah tedavileri için gece yarısından önce hasta hiçbir şey yemez ve içmez. Hasta uygulama için rahat giysiler giyer, takma dişler, takılar çıkarılır. Hasta uyandığında yer ve zaman kavramı kısa süreliğine kaybolmuş olacaktır,hastaya gerekli açıklamalar yapılır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan