Hamileliği Önleyen Haplar Nedir? Hamilelik Nasıl Engellenir?

Hamileliği Önleyen Haplar Nedir? Hamilelik Nasıl Engellenir?

Hamileliği engellenmenin birçok yolu vardır. En çok kullanılan hamilelik önleyici yöntem haplardır.  Bu haplar kadınlık hormonlarını, yani östrojen ve progesteron içeren haplardır. Gebelikten korunmak için her gün düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu haplar kadının yumurtalıklarında üretilen yumurta hücrelerinin gelişmeden atılmasını sağlar.Erkek tohum hücrelerinin rahime ulaşmaması için çalışır.

 

Hamileliği Önleyen Hapların Zararı Var Mıdır?

Kullanılmaya başlandığı ilk aylarda kanama,bulantı-kusma,kilo artışı,baş ağrısı yapabilir. Anne sütünün faydalarını azaltabilir veya anne sütünü azaltabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (AIDS,sifiliz gibi) korunmak için bir yol değildir.

Doğru kullanılırsa gebeliği önlemede %99 etkilidir. Bırakıldığında gebe kalınabilir. Rahim kanserine karşı koruyucudur.Adet düzensizliklerini düzene sokar ve adette meydana gelen ağrıları azaltır.

Hamileler Gebeliği Engelleyen Hapları Kullanabilir mi?

Haplarını düzenli olarak kullanabilen, adet kanaması fazla olan, adeti ağrılı ve düzensiz olan, yeni kürtaj olmuş veya düşük yapmış, doğumunun üzerinden 3 hafta geçmiş(emzirmiyor olanlar) kadınlar bu oral kontraseptifleri kullanabilirler.

Oral Kontraseptifler Kimler İçin Sakıncalıdır?

Meme kanseri olan veya meme kanseri şüphesi olanlar, beklenmeyen vajinal kanaması olanlar ,35 yaş üstü günde 15ten fazla sigara içenler, damar tıkanıklığı, sertliği, pıhtılaşma problemi gibi dolaşım problemi olanlar, yüksek tansiyon hastaları, karaciğer, safra kesesi, şeker hastaları, ameliyat sonrası ve öncesi süreç içinde olanlar, migreni olanlar, emziren kadınlar, AIDS ve HIV olup tedavi sürecini sürdüren kadınlar için bu yöntem sakıncalıdır.

Hamileliği Önleyen Hapların Nasıl Kullanılır ?

Danışman onayı aldıktan ve bir hekimle görüştükten sonra adetin ilk 5 günü içinde bu haplar kullanılmaya başlanmalıdır. Bu hapların yanında hamileliği önlemek için başka yöntem kullanılmasına gerek yoktur. 21 ve 28 günlük olmak üzere iki çeşidi vardır. 21lik haplar 3 hafta boyunca  her gün kullanıldıktan sonra 7gün ara verilir ve sonunda yeni bir pakede başlanır, adetin beklenmesine gerek yoktur.

28lik hap kullanılıyor ise haplar 28 gün boyunca ara vermeden kullanılır ve paket bittiğinde hemen yeni pakede geçilir, adetin beklenmesine gerek yoktur.

Hapın gününün atlanması durumunda hatırlanıldığı an hap alınır. Sonraki hap her zamanki vaktinde alınır. 2gün hap içmeyi unutan kadınlar hamile kalma riski altındadır ve sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

 

Hamileliği Önleyen Mini Haplar Nedir?

 

Oral kontraseptiflerden farklı olarak tek bir kadın kormonunu içerir (progesteron) ve emziren anneler kullanabilir. Anne sütüne zararı yoktur, sütün miktarını artırabilir. Düzenli olarak her gün aynı saatte alındığı zaman gebelikten korur.

 Mini Haplar Ne Yapar?

Kadındaki yumurta hücrelerinin gelişmesini ve yumurtalıklardan atılmasına engel olur. Erkek tohumlarının da rahim içine geçişini önler.

Mini Haplar Korur mu?

Koruyuculuğu %98dir. Bırakıldığında veya düzensiz kullanıldığında gebe kalma olasılığı artar. Cinsel ilişkiye devam edilebilir. Rahim kanserine karşı koruma sağlar.

Mini Hapların Zararı Var mıdır?

İlk aylarda adet düzensizleşebilir veya hiç adet görmeyebilirsiniz. Lekelenmeleriniz olabilir. Özellikle emzirmeyen anneler mutlaka her gün düzenli olarak ilaca devamlılık sağlamalıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bir tedavi oluşturmaz.

Mini Haplar Kimler İçin Uygundur?

Kadın düzenli olarak hapı kullanabilecekse, emziren anne 6.haftayı geçmişse,kürtaj ve düşük geçirilmişse bu haplar uygundur. Sigara içen kadın bu hapı kullanabilir.

Eğer bebek 6 haftadan küçükse emziren anne bu ilacı kullanmamalıdır. Kanaması olan, karaciğer hastalığı ve meme kanseri olan kadınlar için sakıncalıdır.

Mini Hapları Nasıl Kullanmalıyım?

Adetin ilk 5 günü içinde alınması gerekmektedir. Ek bir yönteme ihtiyaç yoktur. Hap alımı 3 saatten fazla unutulursa gebelik riski artar. Eğer 2gün unutulursa risk daha da artar. Hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan