Hemoroid Nedir? Basur Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer ?

Hemoroid Nedir? Basur Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer ?

Hemoroid, makat çevresinde bulunan kılcal damarların şişmesi sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda kalın bağırsağın ucunda da olabilir yani içeridedir. Kendini çoğunlukla kaşıntı ve kanamayla belli eder. Damarın içerisinde kan pıhtısı birikmişse ve patlayamıyorsa şişer ve şiddetli ağrıya neden olur. Damarın temizlenmesi gerekir.

 

Nedeni tam belli olmamakla beraber risk faktörleri bulunmaktadır. Basur şişmanlarda, hamilelerde, kasların zayıflamasının artması sebebiyle yaşlılarda, kronik kabızlığı olanlarda, sindirim sistemi rahatsızlığı bulunanlarda, ters ilişki yaşayanlarda daha sık görülür.

Basur Belirtileri Nelerdir?

Basur belirtileri basurun çeşidine göre değişmektedir. Eğer makatın ucundaysa kaşıntı rahatsız eder. Hasta oturmakta zorlanır. Basur ona fazlalık ve rahatsızlık hissi verir. Ağrı vardır. Şişlik oluşur. Yara kanayabileceği gibi dışkıda da kan görülebilir.

Basur eğer makatın içerisinde ise yine dışkıda kan görülebilir ve dışarıya sarkma ihtimali vardır. Ağrı çok fazla görülmez. Yalnızca dışarıya sarktığında böyle bir durum görülebilir.

Hemoroid Nasıl Geçer?

Hemoroidin nasıl geçeceği hakkında konuşacak olursak iyi bir bakım şart olduğu gibi gibi fitil, krem ve hap gibi çözümler de vardır. Pıhtı oluşumu sonucu damarların zarar görme riski yüksek olanlarda ve ağır kanamalı olan bireylerde cerrahi tedavi de yapılmaktadır.

Basur oluşmaması için dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Öncelikle dikkat edilmesi gereken unsur kabızlığın önlenmesidir. Kabızlığa yakalanmamak için bol su tüketmelisiniz. Yetişkin bir insanın günde en az 2-2.5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Bunun yanında lifli gıdalar tüketmek de kabızlık riskini azaltır. Lifli gıdalara örnek olarak Kayısı, muz, portakal, elma, kiraz,  greyfurt, ananas, armut, üzüm, incir , kepekli ekmek , bezelye, soya fasulyesi, kuru şeftali, badem, mercimek, bamya, nohut, lahana, kabak ve kuruyemişler verilebilir. Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Fazla oturmak basur oluşumuna neden olabilir. Çünkü fazla oturmak basınca sebep olur. Ayrıca fazla kilolar da bunu tetikleyicidir. Dışkılama istediğiniz geldiğinde tuvaletinizi hemen yapmalısınız. Fazla bekletmemelisiniz. Tuvalette saatlerce oturmamalısınız.

Anal temizliğe dikkat etmekte fayda vardır. Tuvalet kağıdı gibi sert maddeler ile değil de su ve elle temizleyerek pamuklu bir bezle kurulamak daha iyidir. Ağrıyı azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için ılık oturma banyosu yapabilirsiniz. Sonrasında da soğuk uygulama yapmak şişliği azaltır ve rahatlatır.

Genel olarak aktif hareketler içeren bir yaşam tarzını benimsemelisiniz.  Sürekli istirahat halinde olan bireylerin aktif hayatları olan bireylere göre daha fazla oranda bu rahatsızlığa sahip oldukları görülmektedir.

 

 

 

Yorum Yap
0 Yorum yapan