Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Önlenir?

 Kalp krizi, kalbi besleyen damarlarda tıkanık meydana gelmesiyle oluşan tablodur. Bu durum kan akımını azaltır veya tamamen keser. Kalbi besleyen koroner arter dediğimiz damarlar tıkandığında kalbe yeterli oksijen ve kan gidemez. Bunun sonucunda kalp sıkıntıya girer ve kalıcı sonuçlara neden olur. Bu tıkanıklık çoğu zaman yağ birikimi nedeniyle meydana gelmektedir.  Bir diğer nedense kalbin kendi yapısının bozulmasıdır.  Kalpte bulunan plakların tıkanması veya tabakalarının ayrılması sonucu kalbe yeterli kan sağlanamaz.

 

Kalp krizinin en yaygın karşılaşılan ilk belirtisi şiddetli göğüs ağrısıdır. Bu ağrı kollara, omuzlara,sırta yayılabilir. Ağrı özellikle sol kolda hissedilir. Şiddetli baskı ve ağırlık hissedilir. Çeneye de vurabilir. Ayrıca mide bulantısıyla beraber baş dönmesi ve kusma görülür. Soğuk terleme mevcuttur. Nefes darlığı vardır. Bazılarında karın ağrısı da görülebilir. Çoğu zaman bu durum mide rahatsızlıklarıyla karıştırılabilir.

 Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye değişmekle beraber genel olarak ruh halinin huzursuzolmasıdır. Birey ölüm korkusu içerisine girer. Nefes darlığı ile beraber bu ruh hali iyice şiddetlenir. Yüzü soluktur, endişelidir. Nabız sayısı artmıştır. Tansiyonda artış meydana gelse de şok gelişme ihtimalinde düşebilir. Şok gelişme durumu ileri seviyedir. Kalp iyice işlevini yerine getiremediğinde yetmezlik gelişir ve şok oluşur. Kalp ritminin bozulması nedeniyle nabız sayısında değişiklikler vardır.

Kalp krizi esnasında neler yapılmalıdır?

Belirtiler hissedildiğinde öncelikle yapmanız gereken sakin kalıp bir yere oturmaktır. Üzerinizde sıkan kıyafetler varsa onlardan kurtulmalıdır. Ortam havalandırılmalıdır. Kalp krizi geçiren bireyin yanında başkası varsa müdahele etmeden hemen acil 112 yi aramalıdır ya da birey kendine yardım edecek birilerine haber vermelidir. Birey yalnız ise sakin kalmaya çalışıp kendisi acili aramalıdır.

Kalpteki düzensizlikler hissedilir derecede ise öksürerek veya derin nefesler alıp vererek düzene sokma ihtimal yüksektir. Ayrıca aspirinin kan sulandırıcı özelliği olduğunu biliyorsunuz. Bir tane aspirin çiğnemek hastaneye ulaşana kadar hayati riskinizi azaltabilir.

Kalp krizi tedavisi nasıl yapılır?

Kalp krizi tedavisi eğer yarım saat bir saat içerisinde hastaneye ulaşmışsanız tıkanan damarların açılması ile olumlu sonuç verir. Kalp zarar almadan kurtulabilir. Bundan sonra kalbin kontrol altında tutulması gerekir. Birey birkaç gün gözetim altında tutulur. Kalp ritmi düzelene kadar ve pıhtılaşma önlenene kadar tedavi sürdürülür.

Kalp krizini önlemek için neler yapılabilir?

Kalp krizini önlemek için yapılması gerekenler sizin yaşam stiliniz haline gelmelidir. Beslenme en başta gelen faktördür. Yağlı besinleri fazla tüketmeyen, sigara ve alkolden uzak duran insanın kalp krizine yakalanma olasılığı çok daha azdır. Kolesterolünüzü normal seviyede tutmak için takipte kalın. Özellikle şeker ve tansiyon hastalarının bu konuda daha hassas olması gerekir. Tansiyon ve şeker hastalığının genetik olabileceğini unutmayalım. Ailesinde böyle kronik hastalığa sahip bireylerin daha fazla sağlığına dikkat etmesi gerekir.

Obezite, sağlığı etkileyen ve birçok hastalığın önünü açan kötü bir faktördür. Kilonuzu kontrol altında tutmak için düzenli beslenmeli, gerekirse bir diyetisyene başvurmalı ve egzersiz yapmalısınız. Günlük yarım saatlik tempolu yürüyüşler bile size artı kazanç sağlayacaktır.

Stresli ve ağır tempolu bir hayattan uzaklaşmalısınız. Kendi sağlığınıza vakit ayırmalı ve sizden sonraki nesiller için de yatırım yapmalısınız.

Kalp krizi geçirdikten sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kalp krizi geçirdikten sonra dikkat edilmesi gerekenler kalp krizi geçirmeyen bir insanla karşılaştırıldığında daha fazla olacaktır. Orta yaşın üzerine gelen bir insansa daha çok risk altındadır.

Egzersizlerin önemi büyüktür. Futbol, koşu, ağırlık kaldırma gibi sporlar değil de daha hafif sporlar tercih edilmelidir. Kalp krizi geçiren bir insanın iki kilodan fazla ağırlık kaldırmaması gerekir. Merdiven çıkarken bile zorlanıyorsanız yapacağınız aktivitelere dikkat edilmesi gereklidir. Yavaş yürüyüşler yapılabilir.

Kalp krizi geçirdikten sonra tansiyon veya şekeri olan insan takipte kalmalıdır. Tansiyonunu ve şekerini gün içinde sık sık ölçmelidir. Anormal değerlerde hemen doktora başvurmalıdır. Doktorun verdiği ilaçları atlamadan düzenli olarak kullanmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durmalıdır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan