Lösemi( Kan kanseri ) Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Tedavisi Var Mı?

Lösemi( Kan kanseri ) Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Tedavisi Var Mı?

Lösemi, çocukluk çağında meydana gelen en yaygın kanser türlerinden biridir. Özellikle vücudumuzda kan üretim sisteminde görevli olan kemik iliğinde tutuluma başlar. Oradan lenf bezlerine, karaciğere,dalağa, beyine hatta tüm vücuda yayılabilir. Bunlardan kaynak alan kan hücreleri kontrolsüz olarak çoğalır. Bu kan hücreleri beyaz kan hücreleri dediğimiz akyuvarlardır. Eğer çoğalan akyuvarlar olgunlaşmış ise kanserin yayılımı yavaş olur. Olgunlaşmamış akyuvarların çoğalımı ise hızlı olduğundan belirtileri daha kısa sürede belli olur ve tanı koymak daha kolay olacağından bir an önce tedaviye başlanır.

 

Löseminin nedenleri kesin verilerle tespit edilmemekle beraber radyasyon, hava kirliliği, katkı maddeli hazır gıdalar bazı kemoterapik ilaçlar, genetik faktörler, bazı kimyasal ilaçlar, down sendromu gibi kalıtsal hastalıklar sonucu löseminin arttığı görülmüştür.

Löseminin ilerleme zamanına göre akut(hızlı ilerleme) ve kronik(yavaş ilerleme) lösemi olarak ayrılır. Çeşitleri; akut lenfoblastik lösemi, akut myeloblastik lösemi, kronik lenfositik lösemi ve kronik myeloid lösemidir. Akut lösemiler çocukluk çağında daha sık meydana gelir. Hızlı ilerleyiş gösterdiğinden birtakım belirtileri daha erken evrede açığa çıkarırlar. Kansızlık ( anemi ), cilt kanamaları ve iç organ kanamaları sık görülen belirtilerdir. Kolaylıkla farkedilir. Kronik lösemilerin ise farkedilmesi zordur. Ancak tedavisi daha iyi sonuç verir. Lenfositik lösemiler ise yaşlılıktaki lösemilerin büyük kısmını oluşturur. Çocukluk lösemileri tahmin edilen yaşam süresi daha uzun olduğundan konulan tanının önemi daha büyüktür. Teşhis edilene kadar uzun süre geçer ve hastalar yaşayabilir. Peki lösemi belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir hep beraber inceleyelim:

Lösemi belirtileri nelerdir?

  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Halsizlik
  • Çabuk yorulma
  • Solgun cilt
  • Enfeksiyonlar
  • Diş eti, burun kanamaları
  • Cilt altı kanamaları
  • Cilt morarmaları
  • Kansızlık
  • Kemik ağrısı ( özellikle bacakta)
  • Ateş

Lösemi belirtileri birçok hastalığın belirtileriyle benzerlik gösterebilir. Bu şikayetlerden sonra tanı için kan ve kemik iliği örneği alınır. Kan sayımı yapıldıktan sonra kesin tanı kemik iliği biyopsisi ile konur.

Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır? Lösemi Tekrarlar Mı?

 Lösemi tedavisi başlangıçta belirtilerin azaltılması ile gerçekleştirilmektedir. Hasta stabil duruma geldiğinde çoğalan kanser hücrelerinin yok edilmesi ve daha fazla çoğalmasının önüne geçilmesi hedeflenir. Tedavi hemotoloji uzmanı, enfeksiyon hastalıkları uzmanı, gerekirse onkoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Tedavi başarı oranı her geçen gün geliştirilen yöntemlerle artmaktadır. Hastaların daha kaliteli yaşam sürmesi hatta kanserden tamamen kurtulmaları mümkün olmaktadır.

En çok kullanılan yöntem kemoterapi yöntemidir. Kemoterapi ile hastalık baskı altına alınır ancak tek başına hastalığı yenmede etkili olmayabilir. Lösemi hastaları yüksek risk taşıdığından tekrarlama ihtimali vardır. Hastalığın tekrarlama olasılığı yüksek olan ve hastalığı kontrol altına alınamayan, ilerlemeyen bireylerde kök hücre tedavisi tercih edilmektedir. Kök hücre kişinin kendi vücudundan, doku uyumu olan öz kardeşlerden, diğer akrabalardan veya dışarıdan doku uyumu olan insandan nakil edilebilir. Bazı özel maddeler içeren ağızdan alınan haplar da mevcuttur. Lösemi tedavisinde birçok yöntem geliştirilmiş ve kişiden kişiye göre tedavi planı değişmektedir.

Yorum Yap
0 Yorum yapan