Meme Kanseri Belirtileri Ve Meme Muayenesi

Meme Kanseri Belirtileri Ve Meme Muayenesi

Meme kanseri, süt hücrelerinin süt kanalları boyunca çoğalmasıyla meydana gelir. Kanser hücrelerinin yerleşim yerleri farklılık gösterebilir. Kadınlar üzerinde en çok görülen kanser çeşitlerinden biridir. Her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Görülme sıklığı her geçen zaman artış göstermektedir. Uygun tedaviyle kesin sonuç alınan meme kanserinin erken teşhisi çok önemlidir.

 

Meme kanserinde risk altında olanlar; kadın cinsiyet, ileri yaş, beyaz tenliler, ailesinden birine meme kanseri teşhisi koyulanlar, radyoterapi tedavisi alanlar, yaşlanma, 55 yaş üstü kadınlar, sigara tüketenler, aktivitesiz bir yaşam sürenler, obezite, doğum kontrol hapı kullananlardır. Risk altında olan bireylerin meme kanseri belirtilerine karşı daha fazla tetikle olmaları ve yaşam şartlarına dikkat etmeleri gerekir. Dikkat edilmesi gerekenlere, hangi belirtileri gözlemlememiz gerektiğine hep beraber bakalım.

Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Memenin sık sık kontrol edilmesi, meme kanseri belirtilerinin varlığının araştırılması, kanser durumunda erkenden tedavinin başlatılıp iyileşme sürecine girilmesindeki ilk adımdır.

  • Memede ve koltuk altına doğru hissedilen ağrılı ya da ağrısız,sert kitle
  • Meme boyutunda değişiklik
  • İki memenin birbirine göre farklılıklar oluşturması
  • Meme ucunun çevresinde şişlik, içeri çökme, genişleme ve çatlak oluşumu
  • Kızarıklık, morluk ve portakal kabuğu görünümü
  • Meme başı akıntısı

Meme muayenesi nasıl yapılır?

Meme muayenesi, 20 yaşından sonra her kadının ayda bir yapması gereken kontroldür. Adet bitiminde 5-7 gün sonra yapılmalıdır ki, adetteki meme değişiklikleriyle karıştırılmasın. Özellikle menapoza giren kadınlar, yumurtalık ve rahminde sorun olan kadınların meme muayenesini her ay aynı günde mutlaka yapmalıdır.

Meme muayenesinde, memelerin duruşuna, simetrik olup olmadığına, akıntı varlığına, deri değişikliklerine ve kitle varlığına dikkat edilir.

  • Ayna karşısına geçin ve önce elleriniz serbest haldeyken memelerinize bakın. Gözle gürünür şişlik, akıntı veya kızarıklık gibi anormal bir durum var mı? Aynı şeyleri ellerinizi başınızın arkasına kaldırıp tekrar gözlemleyin.
  • Ellerinizi belinize koyun ve omzunuzu öne doğru çıkarıp ilk şıktaki belirtilere bakın.
  • Sıra elle muayene etmeye geldi. Kitle varlığını araştırmak için bir kolunuzu kaldırıp başınızın arkasında koyun. Diğer elinizin 2-3 parmağının iç kısmıyla memenize dokunmaya başlayın. Parmaklarınız birleşik olsun ve hafif bir baskı uygulayın.
  • Koltuk altından başlayarak memenin çevresini kontrol edin. Dairesel hareketlerde memenin dışından meme ucuna doğru sırayla kontrol ederek gelin. Memenin tüm bölgesini kontrol ettiğinizden emin olun.
  • Aynı yöntemi yatarken de yapın. Kontrol ettiğiniz meme tarafındaki omzunuzun altına yastık koyun.
  • Memenizi sıkıp akıntı gelip gelmediğine de bakabilirsiniz.

Unutmayalım ki her anormal durum meme kanseri belirtisi değildir. Bazı kitleler iyi huyludur. Meme kanserinin kesin teşhisi doktor muayenesi ve mamografiyle belli olur. Kendi kendine muayeneden sonra farkedilen anormal durumdan sonra doktora gidilmesi gerekmektedir. Bunun yanında anormal bir durum farkedilmezse de 30 yaşında bir kadının mamografi çektirmiş olması gerekir. 40 yaşından sonra her kadın doktor muayenesine gitmelidir ve yılda bir kez mamografi çektirmelidir. Ayrıca orta yaştaki kadınların ve ailesinde meme kanseri olan kadınlar 25 yaşında mamografi çektirmeye başlamalıdır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan