Mesane Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Mesane Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

 Mesane kanseri, mesanede dokuların kontrolsüz biçimde çoğalıp mesaneye zarar verdiği bir hastalıktır. Bu hücre çoğalması sonucu ortaya zararlı tümörler meydana çıkar. Ülkemizde görülme oranı erkeklerde kadınlardan daha fazladır. Mesane, karnın alt bölgesini tutan, sindirim sistemi içinde bir organdır. Böbreklerde süzülen idrar burada toplanır ve idrar yoluyla dışarıya atılmadan önce bekletilen yerdir. Böbreklere üreterlerle bağlıdır. Kanı ve sindirim ürünlerini süzer ve filtrelerler. İçi boş, büyüyüp küçülmeyi sağlayan kasları içerir.

 

 Mesane kanseri tedavisi diğer kanserlere göre daha çok olumlu sonuç veren, ölüm oranı daha az olan bir kanser türüdür. Erken teşhiste tedavi oranı oldukça yüksektir. Hastalık tedavi edildikten sonra ise düzenli takip gerektirir.

Mesane kanserine neden olan etmenler belli olmamakla birlikte hastalığa ortam yaratan riskler düşünülmektedir; mesane aynı zamanda idrar yolu içinde bir organ olduğu için idrar yolunu kapsayan herhangi bir organda meydana gelen enfeksiyon mesaneye de sıçrayabilir. Bunun yanında sigara kullanıyor olmak, kimyasal maddelere maruziyet, radyasyona maruziyet, yeterli sıvı tüketmemek, sürekli olarak yağ içerikli besinler tüketmek ve bazı kemoterapi ilaçları kullanılmış olması. Aynı zamanda mesane kanseri beyaz ırkta ve yaşlı bireylerde daha fazla görülmektedir. Daha önce tekrarlayan iltihaplar, mesane kanseri ve ailede mesane kanserine yakalanan bireylerin olması hastalığa yakalanma oranını artırmaktadır.

Mesane kanseri belirtileri nelerdir?

  • Kanlı idrar
  • Karnın alt bölgesinde ağrı
  • İdrar yapma sırasında ağrı (özellikle enfeksiyon olmamasına rağmen)
  • Sık idrara çıkma
  • İdrara sıkışma ve kaçırma
  • Ateş
  • Anemi (kansızlık)
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Yorgun ve halsiz hissetme

Mesane kanseri türleri nelerdir?

Ürotelyal (değişici epitel hücreli) karsinom : En sık görülen mesane kanseri türüdür. Mesaneyi döşeyen epitel hücrelerinde gelişir. Yayılım mesanenin derin katmanlarına doğru gelişim gösterir. Kanser bağ dokusuna, sinirlere ve kas dokusuna yayılım gösterebilir.

Skuamöz (yassı epitel) hücreli karsinom : Mesanenin uzun süren enfeksiyon ve tahrişi (idrar sondası) sonucunda meydana gelen mesane kanseri türüdür.

Adenokarsinom : Mesanenin salgı yapan hücrelerinde tümör tutulumu olduğu kanser türüdür. Glandüler adı verilen bu salgı hücreleri mesane duvarında bulunur ve mukus salgılar.

Skuamöz h.karsinom ve adenokarsinom invaziv kanser türleri içerisinde yer alır.

Mesane kanseri tedavisi nasıl yapılır ?

Tedavinin başlatılması için öncelikle kanserin varlığını araştırmak ve türünü öğrenmek amacıyla bazı tanı testleri yapılır. Mesanenin görüntülenmesi amacıyla bilgisayarlı tomografi (BT), ürogram, retrograd piyelografi yöntemleri kullanılır. Ya da sistoskop denilen bir araçla üreterlerden girilip mesanenin görüntülenmesi amaçlanır. Bunun yanında idrarın alınmasıyla mikroskobik ortamda kanser hücrelerinin varlığı araştırılır. BT ve retrograd piyelografi yöntemlerinde damara girilen bir enjektör yardımıyla idrar yoluna kadar boya maddesi verilir ve bu madde görüntülemeye yardımcı olur.

Mesane kanseri tedavisinde tömürü çıkartmak için cerrahi yöntemler uygulanır. En çok tercih edilen yöntem budur. Ancak duruma göre tedavi değişiklik gösterir. Eğer ameliyat uygun değilse radyasyon tedavisi uygulanabilir.. Kanserin yayılımı büyük alanlara gerçekleşmişse ve yayılım olasılığı yüksekse kemoterapi uygulanır. Eğer mesane çıkarıldıysa idrarın vücuttan atılabilmesi için yeniden yapılandırma yöntemi uygulanır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan