Rahim İçi Spiral Hamilelikten Korur mu? Gebelikten Korunma Araçları

Rahim İçi Spiral Hamilelikten Korur mu? Gebelikten Korunma Araçları

Rahim içi spiral aracı hamilelikten ve gebe kalmaktan korur mu? Bu yöntem diğerlerine göre daha uzun koruma sağladığından birçok insan tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Gebelikten koruyucu spiral can yakar mı sorusunun cevabı; acısız ve pratik yerleştirme yöntemi ile uzun süre koruma sağlayabilir.

 

Bu araç küçük bir plastiktir. Bakırdır ve hormonlu yapıda olanları da mevcuttur. Erkek ve kadın yumurtasının döllendiği rahim içine engel koyar. Döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesine engel olur.

Spiralin koruyuculuğu %98 dir. Spirali taktırdıktan sonra 10 yıl koruyuculuk sağlar ancak spiralin yerleştirildiği yerden kayma durumunda gebe kalma riski oluşabilir. Kayma durumu kendini ağrı ve batma hisleriyle belli eder. Bu durumda sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Spiral doğru yerine tekrar kolayca yerleştirilebilir.

Spiral çıkarıldığı an koruma biter. Spiral takılıyken başka yöntem kullanmanıza gerek yoktur. Spiral varlığında cinsel ilişkiye devam edebilirsiniz.

Spiral takma işlemi ağrısız bir işlemdir fakat çok nadir de olsa takma ve çıkarma esnasında ağrı hisseden kadınlar da vardır.

Takıldıktan sonra lekelenmeler olabilir. Adet düzensizliğiniz meydana gelebilir. Kasık ağrısı hissedebilirsiniz.

 Spiralleri kimler kullanabilir?

Eğer hap gibi düzenli takip yapamıyorsanız ve diğer yöntemlerle uğraşmak istemiyorsanız uzun süre bu yöntemle korunabilirsiniz. İleri yaşlarda yumurtalıklarınızı aldırmak istemiyorsanız da bu yöntem sizin için kolaylık sağlar. Özellikle ileri yaşlardaki kadınlar için bu yöntem daha çok tercih edilir.

Doğumdan 6 hafta geçmeden spiral taktırılmamalıdır. Kadın doğum yapmış ve üzerinden 6 hafta geçmişse spiral zararsızdır. Kürtaj veya düşükten sonra da kullanılabilir.

Spiral taktırmadan önce gebelik testi yapılmalıdır. Eğer gebelik varsa ve bu esnada spiral takıldıysa yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir. Spiralin gebeliği önlemediğini – çok küçük bir olasılık da olsa- düşünebilirsiniz.

Spiralin riskleri nelerdir?

Spiralin kullanılması riskli durumlar da vardır. Aşırı miktarda ve aşırı ağrılı adetiniz varsa bu yöntem size uygun değildir. Üreme organlarınızda iltihap varsa önce bunun tedavi edilmesi gerekir. Eğer kronik iltihap ( tedavisi olmayan) var ise spiral taktırmamalısınız. Rahminizin şekil bozukluğu varsa spiral düzgün yerleştirilemez. Üreme organlarında kanser olanlar taktırmamalıdır. Tüm bu riskli durumların önceden tespiti için geniş muayene yapılmalır. Eğer uygun olmayan durumlar varsa gebelikten korunmak için mevcut olan diğer yöntemleri tercih edebilirsiniz.

Spirali taktırdıktan sonra anormal kokulu akıntınız ve şiddetli adet kanamanız varsa ve adetinizin üzerinden 10 gün geçmiş ve hala adet olamadıysanız hemen sağlık kuruluşuna başvurun.

Spirali kim takar?

Spiral takmanın eğitimini almış herhangi bir sağlık personeli spirali takabilir.

Spiral ne zaman değiştirilmelidir?

 Süresi biten spirallerin yerine yenisinin takılma işlemi , çıkarıldıktan hemen sonra yapılabilir. Ara vermeye gerek yoktur.

Takıldıktan sonra şikayetiniz olmasa bile takıldıktan 1 ay sonra ilk kontrol, daha sonrasında yılda 1 kez kontroller gerçekleştirilir.

Yorum Yap
0 Yorum yapan