Rahim Kanseri Belirtileri Ve Tedavisi

Rahim Kanseri Belirtileri Ve Tedavisi

Rahim (uterus) kanseri, her yüz kadından ikisinde görülen en yaygın kanser tiplerinden birisidir. Ayrıca rahim kanseri diğer kanserlere yakalanma ihtimalinin önünü açmaktadır. Genellikle orta yaş grubunda (50-60) ortaya çıkmakla beraber her yaşta da görülebilir.

 

Uterus, rahimin tıp dilindeki adıdır. Uterus kadın üreme sisteminin parçasıdır. Kanser, rahimde bulunan endometriyum tabakasında yerleştiğinden rahim kanserine endometriyum kanseri de denilmektedir. Kanser hücrelerinin en sık yerleştiği yer endometriyumdur. Kanser hücreleri bazen rahim ağzına da yerleşebilmektedir.

Rahim kanserine yakalanmamak adına dikkat edilmesi gereken konular mevcuttur. Riski artıran etmenler genetikle başlamak üzere birkaç tanedir; obezite, sağlıksız beslenme, aktivitesiz yaşam, daha önce geçirilmiş kanser varlığı, polip oluşumu, hiç doğum yapmamış olma, kısırlık, östrojen içeren hapların kullanımı (tamoksifen) ve sigara.

Rahim kanseri belirtileri nelerdir?

  • Anormal (kötü kokulu, pembe tonlarında) vajinal akıntı
  • Adet siklusu dışında kanama (özellikle menapozdan sonra yaşanan kanamalar)
  • Pelvis bölgesinde (karnın altında) ağrı
  • Ağrılı işeme
  • Cinsel ilişkide veya sonrasında ağrı

Rahim kanseri belirtileri  spesifik değildir. Diğer başka hormonal bozukluklara bağlı olarak da bu belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden birinin bile ortaya çıktığı durumda doktora gidip altta yatan nedenlerin araştırılması gereklidir. Teşhis konması için belirli işlemlerden geçilir. Bu testleri hep beraber inceleyelim.

Rahim kanseri teşhisi nasıl konur?

Doktorunuz öncelikle normal elle muayeneden sonra şüpheli buldular gördükten sonra rahim dubarının kalınlığını ve rahmin boyutunu ölçmek için vajinal ultrason kullanır. Sonrasında rahim dokusunun incelenmesi adına buradan küçük bir doku alır. Endometriyal biyopsi dediğimiz bu yöntemde rahime ince bir tüple girilir. Mikroskopla anormal kanser hücrelerin varlığı araştırılır. Endometriyal küretaj yöntemiyle ise rahim dokusu hafifçe kazınır veya şırınga yardımıyla çekilir. Bu yöntemde daha bol miktarda doku alınır.

Yaygın olarak yaptırılan ve sağlık bakanlığınca destek verilen pap smear testini duymuşsunuzdur. Bu yöntem rahim kanseri taramasında kullanılabilir ama uygun yöntem bu değildir. Çünkü smear testi rahim ağzı kanseri teşhisi için uygun bir yöntemdir. Rahim kanseri teşhisi için iç dokuların kontrolü gerekmektedir. Bu yüzden smear testinin temiz çıkması rahim kanserinden korunuyor olduğunuz anlamına gelmez.

Rahim kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Rahim kanseri tedavisi kanserin evrelendirilmesi halinde başlar. Evrelendirme ameliyat esnasında yapılır. Bu ameliyatların çoğu karından girilerek yapılır.

Evre 1: Kanser hücreleri yalnızca rahimdedir. Hücrelerin çoğalma hızı yüksektir ve neredeyse rahim duvarının yarısından çoğunda tutulum göstermektedir. Ameliyatla tedavi edilir. Ameliyat sonrasında radyoterapi (ışın tedavisi) önerilebilir.

Evre 2: Kanser rahim ağzına da yayılmıştır ama rahim dışına çıkmamıştır. Ameliyat ve ışın tedavisi önerilebilir.

Evre 3: Kanser rahim dışına çıkmıştır. Komşu jinekolojik organlara ( serviks, over, tüpler )  ya da lenf düğümlerine sıçramıştır. Ek olarak kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir. Kanser hücrelerinin yayılımı ve acilen durdurulmalıdır.

Evre 4: Kanser bağırsaklara, mesaneye, karın bölgesine kadar sıçramıştır. En uygun tedavi yöntemi kemoterapidir. Bu sayede kanser hücreleri azaltılmaya çalışılır.

Radyoterapi yöntemiyle iyi sonuçlar alınma ihtimali yüksektir. Eğer tümör küçük ve yayılım bölgesi az ise o bölgeyle tedavi sınırlı kalır. Tam tersi büyük ise kalça bölgesi de tedavi kapsamına alınır.

Kanser hücreleri varlığını sürdürmeye devam ediyorsa ve ameliyatla çözülemiyorsa, kadın ilerde anne olmak istiyorsa çözüm hormon tedavisidir. Progestin içeren ilaçlar kullanılarak tedavi yapılır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan