Sosyal Fobi Bozukluğu Nedir? Tedavisi Var Mıdır?

Sosyal Fobi Bozukluğu Nedir? Tedavisi Var Mıdır?

Sosyal anksiyete bozukluğu, diğer adıyla sosyal fobi, kişinin sosyal ortamlara karşı duyduğu aşırı korku ve endişe hastalığıdır. Sosyal fobisi olanlar, henüz gerçekleşmemiş olaylar hakkında uzun süre hatta aylarca korku çekebilir. Sosyal fobik kişi, bu korkuların yersiz olduğunu bilir, ancak kendine engel olmada başarılı olamaz. Sosyal fobikler, sosyal durumlar ve başkalarının kendileri hakkındaki düşünceler konusunda yanlış inançlara sahiplerdir.

Bu yazımızda sosyal anksiyete bozukluğunun tedavisi hakkında sizi bilgilendiricez. Sosyal anksiyete bozukluğu tedavisi, yaygın anksiyete bozukluğu tedavisinde olduğu gibi, bilişsel davranışçı tedavi ile yapılmalıdır. Ancak terapi ile belirlenen anksiyete şemasına bağlı olarak, uzman psikoloğunuz tedavi yöntemine karar vermelidir.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Sosyal anksiyete bozukluğu tedavisi genellikle ilaç ağırlıklı yürütülür. Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisine nazaran daha az terapi uygulanır. Anksiyete terapilerinde, sosyal fobik kişinin sahip olduğu yanlış inançların şeması oluşturulur. Bu yanlış inançlara mantıklı açıklamalar getirilir ve aşama aşama kişinin mantıklı inançlara inanması sağlanmaya çalışılır. Kişide anksiyete belirtilerini tetikleyen durumlara farklı tepkiler vermesi değerlendirilir.

Bu yöntem, bilişsel davranış terapisi ile tedavi yöntemidir. Daha sonra sosyal fobik kişi, kendini yanlış inançlara iten korkularla karşılaşınca duyarsız bir şekilde yüzleşmek için, güvenli ve rahat bir ortamda bu korkularıyla yüzleşir. Gerçek hayatta da kişi aşamalı olarak, terapistin desteğiyle korkutucu olan durumlarla karşı karşıya getirilir.

Sosyal anksiyete bozukluğu tedavisinde özgül rahatsızlıkların tedavisi daha kısa sürmektedir. Örnek olarak toplulukta konuşma sorunu, benzinlik lavabosunda yanında birisi dururken işeyememek, kilolu birinin başkalarının yanında kilolarından rahatsız olması vs. örnekler verilebilir. Bu tür rahatsızlıklarda terapist özgül durum için şema oluşturarak en iyi terapiye karar verir. Bu tür rahatsızlıkların tedavisi daha kısa sürmektedir.

Sosyal fobi rahatsızlığı tedavisinde ilaç kullanımı psikiyatristin değerlendirmesine bağlıdır. Sosyal fobide ilaç tedavisi uygulanması, ilaç kesildiğinde sosyal fobinin tekrardan kendini göstermesine neden olabilir.

Sosyal fobi bir hastalıktır. Anksiyete bozukluğunun bir türüdür. Bunu böyle kabul etme gerekir. Kültürümüzde sosyal fobik insanlar efendi insan olarak değerlendirilmektedir ve bu değerlendirme kişiyi tedaviden alıkoymaktadır. Bu durumda kaliteli bir yaşam, özgüven ve arkadaşlar kaybedilebilir. Önemli fırsatlar kaçırılabilir. Sosyal anksiyete bozukluğu problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız, en kısa sürede psikoloğunuzla iletişime geçmelisiniz. Tüm sorularınızı yorum kısmından yazabilirsiniz. En kısa sürede cevaplanacaktır.

Anksiyete, bireylerde çeşitli anksiyete belirtileri ile kendini göstermektedir. Sosyal anksiyete bozukluğu ve tedavi yöntemleri çok ince elenip sık dokunması gereken konular arasındadır. Sosyal fobi olarak da adlandırabileceğimiz bu konuda kişiler toplumdan kendini soyutlamamalı ve kalabalık bir toplum içerisinde kendini tedavi etmelidir. Sosyal fobikler tedavi yöntemi olarak yalnızlığı ve insanlardan uzaklaşmayı seçerse bu onlar için çok iyi olmayacaktır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan