Alopesi (Saçkıran) Nedir?Belirtileri Nelerdir?

Alopesi (Saçkıran) Nedir?Belirtileri Nelerdir?

Alopesi, saçlı deride yada kaş, kirpik,sakal ve vücudun diğer bölgelerinde kıl kaybına neden olan bir deri hastalığıdır. Bağışıklık sistemi zararlı hücrelerle savaşmak yerine kıl köklerine karşı savaşır ve bunun sonucunda kıl kökleri etrafındaki lenfosit adı verilen hücreler sitokin adındaki kimyasalları salgılar bu da kıl kaybına neden olur.Bunun kesin olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor ama uzmanlar genellikle stresten kaynaklandığı öngörüyorlar.Yaşanan bu kıl kayıpları bazen sadece bir bölgeyi,bazende tüm vücudu etkileyebilir. Ama daha çok saçlı deride görülen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Saçkıran Belirtileri Nelerdir?

Kesin olarak şu belirtisi vardır denemez ama genelde saçlı derideki karıncalanmalar saçkıranı işaret ediyor olabilir.

Bulaşıcı mıdır?

Saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir.Ne kişinin kendisinden başka bir bölgesine nede kişiden kişiye geçmesi mümkündür.

Kimlerde Görülür?

Her cinsten,her yaştan kişilerde görülebilir. Ama ailesinde daha önce saçkıran görülen birinin bu hastalığa yakalanma olasılığı diğer kişilere göre daha fazladır. Yani genetik yatkınlık saçkıranda önemli bir faktör gibi görünüyor. Bunun dışında daha çok ergenlik döneminde karşılaşılan bir hastalıktır.

Kaç Tür Saçkıran Vardır?

Saçkıran etki ettiği bölgeye, büyüklüğüne ve şekline göre türlere ayrılır. Genelde saçlı deride yuvarlak, düzgün yamalar halinde görülür.

Alopesi Tedavisi

Saçkıran tedavi edilebilir bir hastalıktır. Eğer hastanın morali yüksek ve saçlarının yeniden çıkacağına inancı varsa uygulanabilecek basit yöntemlerle saçların yeniden çıkmasının mümkün olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Eğer hasta bunun tam tersi bir durumda ise tedavinin seyri değişebiliyor.Buna göre hastaya lokal yada enjeksiyonla kortizon tedavisi uygulanabilir. Bu en etkili tedavi yollarından biri olarak görülüyor.Bunun haricinde steroid kremler ve tabletlerle de tedaviler mevcut.

Tedaviye başlamadan önce hamilelerin, emziren kadınların, dahili hastalığı olan veya farklı sebeplerden dolayı düzenli ilaç kullananların doktorlarını bu yönde bilgilendirmesi şarttır.

Tedavide nasıl bir yol izleneceği hastanın ruh hali ve hastalığın hangi aşamada olduğuyla alakalı bir durum.Uygulanan ilaç tedavilerinin yanında,tedavinin daha verimli olmasını ve hastalığın nüksetmesini engellemek amaçlı psikolojik destek de verilebiliyor.

Hastalık tedavi edildikten sonra tekrarlayabilir.Uzmanlar,hastalığın tekrarlamasını önlemek için en iyi yolun stresten uzak,sakin bir hayat sürmek olduğu söylüyorlar.Tabi bu ne kadar mümkün tartışılır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan