Bebek ve Çocuklara Yapılması Gereken Ücretsiz Aşılar ve Aşı Takvimi

Bebek ve Çocuklara Yapılması Gereken Ücretsiz Aşılar ve Aşı Takvimi

Ülkemizde ücretsiz olarak belirli hastalıklardan korunmak için yapılan aşılar mevcuttur. İnsanlar doğumdan itibaren aşı ile korunmaya başlarlar. Bu aşıların kimi zaman koruyuculuğu hayat boyu sürse de kimilerinin de yenilenmesi gerekir. Sağlık bakanlığınca bir çocuğun belli bir yaşa kadar sağlanması gereken bağışıklığı, aşı takvimi ile belirlenmiştir. Aşı takvimi içinde yer alan ücretsiz aşılar şu şekildedir; BCG, OPA, KPA, KKK, Td, DaBT-İPA-Hib (5’li karma), DaBT-İPA ( 4’lü karma), hepatit B, Hepatit A ve su çiçeği. Bu aşılar ne zaman yapılır ve hangi hastalıklardan korur hep birlikte inceleyelim.

 

Bebek ve Çocuklara Yapılan Aşılar Nelerdir?

BCG: Bu aşı tüberkülozdan (verem) koruma amacıyla 2.ay sonunda yapılır. Aşı yapılmadan önce kişinin tüberküloz hastalığı taşıyıp taşımadığını anlamak için deri testi yapılır. Testi negatif çıkan bebeklere aşı uygulanır. Eğer bebeklerin bu aşısı atlandı ise yetişkinler de bu aşıyı yaptırabilir fakat gebeler asla yaptırmamalıdır. Çünkü canlı aşılar gebeler için uygun değildir.

OPA: Bu aşı çocuk felcini önler. 6.ay sonunda yapılır ve 18.ayda rapel doz uygulanır. Gebelere önerilmez çünkü canlı aşıdır.

KPA: Pnömokok, menenjit, sepsis gibi pnömokogal hastalıklardan korunmak amacıyla , 2, 4 ve 6. aylar sonunda yapılır, 12.ayda rapel doz uygulanır.

KKK: Bu aşının içerisinde kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşıları bulunur. Üçlü karma olarak adlandırılır. 12. ayda ve ilköğretim 1.sınıfta uygulanır. Gebelere önerilmez çünkü canlı aşıdır.

Td: Bu aşı tetanoz difteri aşısıdır. Yetişkin ve çocuklara göre dozları farklıdır. 7yaşından küçüklere Dt, yani çocuk dozu uygulanırken büyüklere Td adı verilen yetişkin doz uygulanır. Erişkinlerin hayatları boyunca 3 doz, çocukların 4 doz uygulanması önerilmektedir. Sağlık bakanlığını ise ilköğretim 8.sınıfta bu aşıyı yapmaktadır. Gebelere ise tetanoz aşısı tek tavsiye edilen aşıdır.

DaBT-İPA-Hib (5’li karma): Difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio, hemofilus influenza tip b aşılarını kapsar. 2, 4, 6. ayların sonunda yapılır ve 18. ayda rapel doz uygulanır.

DaBT-İPA ( 4’lü karma): İlköğretim 1.sınıfta uygulanır.

Hepatit B:  Doğumdan sonra ilk 72 saat içerisinde, 1.ayın sonunda ve 6.ayın sonunda yapılmaktadır. Anne hepatit B taşıyıcı ise ve bebek 2 kilonun altında doğduysa ilk 12 saat içerisinde yapılması uygundur.

Hepatit A: 18. ve 24. ay sonunda yapılır.

Su çiçeği: 12. ayın sonunda yapılır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan