Hamileyken nelere dikkat edilmelidir?

Hamileyken nelere dikkat edilmelidir?

Hamilelikte dikkat etmeniz gereken şeyleri düşünüp durduğunuzdan şimdiden duygularınız karışık. Neler yemeliyim, kaç kilo alırım, hamilelikten sonra alınan kiloları nasıl veririm diye düşünmeye başladınız. Bulantılarınız arttı, bedeninizi taşımakta gittikçe zorlanıyorsunuz. Merak etmeyin bebeğiniz ve siz bu süreçlere beraber alışacaksınız. Siz hiç unutmayacağınız bu deneyimin tadını çıkarmaya bakın. Takiplere gittiğiniz ve sağlıklı olduğunuz sürece hiçbir şey için endişelenmeyin. 

 

Hamilelikte yaşanan sıkıntılarınızı paylaşmak için birçok seçeneğiniz var. Tedavi planınızın yanında  sorunlarınızı anlatmak ve sıkıntılarınızı paylaşmak için kadın doğum uzmanıyla ve aile hekiminizle görüşebilirsiniz. Ayrıca hastaneler kapsamında oluşturulan gebe bilgilendirme sınıflarına katılarak diğer gebelerle beraber sorunlarınızı tartışıp ürettiğiniz çözümleri aranızda paylaşabilirsiniz. Bu paylaşımlar korkularınızla birlikte baş edip gebelik sürecini daha rahat geçirmenizi sağlayabilir.  

Hafta hafta hamilelik süreci nasıldır? 

-Gebeliğin ilk üç ayında uyuma isteğiniz artacaktır. Mideniz bulanabilir kusabilirsiniz. Halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz. Bebeğiniz çok büyümese de karnınızda var olduğunu hissettiren bir dolgunluk kendini belli etmeye başlar. Duygu durum bozuklukları meydana gelebilir. Aşırı mutluyken bir anda kendinizi mutsuz hissedebilirsiniz.  

-İlk üç ay bittiğinde ilk doktor kontrolünü yaptırmış olmanız gerekir. Bu dönemde almanız gereken en önemli besin folik asittir.  

-4.hafta adet beklediğiniz dönemdir. Hamilelik testiniz pozitif çıkacaktır ve bu ayda müjdeli haberi alacaksınız demektir. 

-Gebeliğin ikinci üç ayında belirgin kilo almaya başlarsınız. Bu nedenle üçlü tarama testi önerilir. 16-20. hafta arası üçlü tarama testini yapılması gerekir. Gebelik şekeri testi taramaları da bu dönemin sonunda yapılabilir.  

-Gebeliğin son üç ayında ağrılarınız artacaktır. Artan bebek ağırlığıyla beraber bel ağrılarınız artar ve kramplar meydana gelebilir. Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Ayaklarda ödem, sancılar, tansiyonun çıkması gibi sıkıntılar olursa doktora gitmenizde ve bebeğinizin son durumunu öğrenmenizde fayda vardır. Son ayda (37 hafta bitince) her an doğum yapabilirsiniz. 

 Bebeğimi ultrasonda ne zaman görürüm? 

Bebeğinizi ultrasonda gebelik kesesi içinde 6.haftada görebilirsiniz. Mercimek tanesi kadar olduğundan vücudunu belirgin şekilde henüz göremezsiniz. 7.gebelik haftasından itibaren el ve ayak çıkıntılarını görebilirsiniz. Bebeğiniz kordonun ucunda hamakta sallanır gibi durur. 8. haftada göz ve kulakları oluşur. Daha sonraki aylarda da yavaş yavaş başlayan eklem hareketlerini görebilirsiniz. 

12.haftada emme refleksleri başlar. Ağız hareketleri belirginleşir. Ultrasondan idrar yapmaya başladığını bile görebilirsiniz. Ayrıca bu haftada ikili tarama testi yaptırabilirsiniz. İkili tarama testi 11-14. haftalar içinde yapılabilir.  

Bebeğimin cinsiyetini ne zaman öğrenirim? 

 Eğer bebeğinizin pozisyonu görmenize engel olmuyorsa 15-16.haftalar arası bebeğin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Tam olarak cinsiyet gelişimi 17-18. gebelik haftasında tamamlanır. 

Hamilelikte şeker tarama testi hangi hafta yapılır? 

Şeker tarama testinin hamilelikte yapılmasının nedeni, hamile kalmadan önce şeker hastası olmamasına rağmen anne adaylarının hamilelikte risk altında olmasından kaynaklanmaktadır. Bunun nedeni hamilelikte kanda glikozun yükselmesidir. Bu nedenle hamilelikte şeker tarama testi büyük önem taşır.Şeker tarama testi ikinci üç ayda önerilmeye başlar fakat 25-26. gebelik hastasından itibaren kesin olarak yapılmalıdır. 

Yorum Yap
0 Yorum yapan