Kıl Kurdu (Bağırsak Kurdu) Nedir ve Neden Olur?

Kıl Kurdu (Bağırsak Kurdu) Nedir ve Neden Olur?

Kıl kurdu, bağırsaklarımızda birtakım nedenlerden dolayı oluşan parazitlerdir. Bu gibi parazitler yapılarına göre değişiklik gösterir ve değişik adlar alırlar. Kıl kurdunun oluştuğunu anlayabileceğimiz belirtileri ve bu parazitleri yok etme yollarını hep birlikte inceleyelim.

Halk arasında kıl kurdu adı verdiğimiz bu parazitin asıl adı enterobius vermicularistir. Bağırsak kurdu 1-2 cm boyutlarında ince olur. Bu kurtları dışkımızda veya zaman zaman makat bölgemizde de gözle görebiliriz. Bağırsakta yerleşerek yumurta bırakmaya devam ederler. Yumurtalarını anüs yoluna bırakabilir hatta kadınlarda temas yoluyla bu yumurtalar vajinaya kadar taşınabilir. Yumurta üretimini durdurmak ve bu parazitleri yok etmek adına yapılacak yöntemler oldukça kolaydır.

 Kıl Kurdu Neden Olur?

 Kıl kurdu oluşumunun en temel sebebi hijyen kurallarına dikkat etmemektir. Diğer birçok hastalığın da temel nedeni el ve yüz hijyeninin eksik gerçekleştirilmesidir. Bunlara ek olarak yediğimiz sebze ve meyvelerin iyi yıkanmaması, yediğimiz besinlerin hijyen kuralları dışında hazırlanması, yaşam alanının kötü olması gibi faktörler sıralanmaktadır. Ayrıca kıl kurduna sahip bireyler ile temas etmek ve aynı eşyaları paylaşmak da oluşuma neden olur. Bu nedenle toplu yaşanan ortamlarda kıl kurdu sık görülmektedir.

Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?

  • Dışkıda ve makat bölgesinde gözle görülen kurtlar
  • Makat bölgesinde kaşıntı
  • Uyurken salya akması
  • Anüste hissedilen hareketlilik hissi
  • Bulantı
  • İstahsızlık
  • Halsizlik
  • Nadir karın ağrısı

Kıl Kurdu Nasıl Tedavi Edilir?

Kıl kurdu varlığını düşündüğünüzde tedavi edici ilaçları kullanmak en güvenli yoldur. Çünkü çevrenizdeki insanlara da bulaştırma riskiniz yüksektir ve bu sorunu kökten çözebilmek adına ilaç tedavisi en iyi çözümdür.

Doktorunuz yumurta varlığını araştırmak adına makat bölgesine yapıştırılan özel bant ile çok kısa sürede örnek alır ve incelemeye gönderir. Bunun sonucunda size uygun ilacı yazar ve ilacın tekrar dozları gerekmektedir. Doktorunuzun tavsiyelerini dinlemelisiniz. Ayrıca beraber yaşadığınız insanların da bu ilacı sizinle beraber kullanmasında fayda vardır.

Tedavi esnasında ve sonrasında hijyen kurallarının devamı sağlanmalıdır. İç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi, kıyafetlerin ve yatak çarşaflarının sık sık yıkanması, oturma banyosu yapılması fayda sağlar. Sorun devam ederken toplu ortamlara girmemek ve fazla temastan kaçınmak hem sorunun tekrar size dönmesini önleyecek hem de çevrenizdeki insanları koruyacaktır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan