Menopoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Menopoz Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Menopoz, ülkemizdeki kadınların çoğunlukla 45 yaşlarından itibaren karşı karşıya kaldığı adet kanamalarının durmasıyla ifade edilen bir dönemdir. Menopoza girdiğinizin kesin yargısı 12 ay boyunca adet görmemeniz demektir. Bu dönem gelinceye kadar adet düzensizlikleri ile seyreden bir tabloyla karşılaşılır. 10-15 günlük periyotlarda adet görebileceğiniz gibi 1.5-2 ayı da bulabilir. Bunun nedeni östrojen düşüklüğüdür. Menopoza girildiğinde adet kanaması tamamen kesilir. 40 yaşın altındaki menopozlar ise erken ( prematür over ) menopoz olarak adlandırılır.

 

Menopoz yaşı kadından kadına göre değişir. Bunu etkileyen faktörlerin en başında genetik gelmektedir. Irsi olarak etkileme potansiyeli vardır. Ayrıca fazla doğum yapmış kadınlar menopoza geç girmektedir.

Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoza giren her kadın aynı menopoz belirtilerini göstermez. Sadece adet kanamasının kesildiği, başka belirtilerin yaşanmadığı menopozlar da vardır.

Menopoz bir hastalık değildir. Yalnızca hormonal değişiklerden kaynaklı birtakım olaylar meydana gelmeye başlar:

  • Sıcak basması
  • Depresyon
  • Uyku bozuklukları
  • Sinirlilik
  • Kemik erimesi (osteoporoz)
  • Özellikle gövdede meydana gelen yağlanma
  • Kilo almaya yatkınlık
  • Gece sık idrara çıkma
  • İdrar kaçırma
  • Saç dökülmesi
  • Aşırı duygusallık/ Ağlama nöbetleri

Menopoza girince neler değişir?

Menopozun başlamasından itibaren östrojen hormonunun üretimi azalmaya başlar. Bu nedenle FSH ve LH hormonlarında artış meydana gelir. Sonuç olarak adet düzensizlikleri olur.

Kadın menopozla beraber artık çocuk sahibi olamaz. Fakat erken menopoz (40yaş altında meydana gelen menopoz ) durumunda çocuk sahibi olabilme ihtimali söz konusudur. Bu kadınlarımızın diğerleri gibi yumurta üretimi durmuştur fakat altta yatan nedenler tedavi edilebilir ise yumurta bağışı alarak çocuk sahibi olabilirler. Bu konu hakkında doktora danışmalıdırlar.

Bu dönemde akılları karıştıran konulardan biri cinsel ilişkide meydana gelecek değişikliklerdir. Kadında menopozla birlikte cinsel istekte azalma,vajinal kuruluk, ağrılı cinsel birleşme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunların çözümünü yazımızın ilerleyen satırlarında okuyacağız.

Menopoz dönemi nasıl planlanmalıdır?

Öncelikle unutulmaması gereken şey menopozun doğal bir süreç olduğudur. Her kadın yaşamının döneminde bunu yaşayacaktır. Elbette doğurganlığı belli bir yaştan sonra son bulacaktır. Yapmak gereken bu dönemde meydana gelen değişikliklere çabuk adapte olmaktır. Yaşam tarzının değişmesine ayak uydurmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak sizi rahatlatacaktır. Kendinize güvenin ve adet görmenin sıkıntılarını hatırlayarak bu döneminizin keyfini çıkarın.

Bu dönemde sıkıntılarınızı doktorunuzla veya yakın çevrenizle paylaşın. İçe kapanık olmaktan vazgeçin. Yürüyüş, koşu, yoga gibi meditasyon tekniklerini öğrenebilir ya da kendinizi rahatlatacak yöntemleri tercih ederek sıkıntılarınızı atlatmaya çalışabilirsiniz. Uzman tarafından psikolojik destek almaktan asla çekinmeyin. Sizin gibi bu dönemi yaşamış kadınlarla paylaşımlarda bulunun. Bu konuda doktorunuzdan deneyimler hakkında bilgi edinin.

Cinsel yaşamda meydana gelen sıkıntılara hormon tedavisi çoğu kadında başarıyla sonuçlanmaktadır. Hormon tedavisi sayesinde vajinal kuruluk önlenir ve cinsel ilişki acısız hale geri döner. Bunun yanında vajinal kasları güçlendirmek için egzersizler yapabilirsiniz.

Menopozu geciktirmek mümkün müdür diyecek olursak; yalnızca adet siklusunu geri getirebiliriz. Kaybedilen yumurtaları üretemeyiz ve doğurganlığa tekrar kavuşamayız.

Yorum Yap
0 Yorum yapan